Pavol Hrušovský otvoril schôdzu, poslancov čaká päťbodový program

29.02.2012 Bratislava

Bratislava 29. februára (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) dnes otvoril 29. schôdzu parlamentu, ktorá pôvodne nebola v harmonograme parlamentných zasadnutí. Poslancov do práce krátko pred voľbami priviedol prezidentom SR Ivanom Gašparovičom vrátený zákon o vojenských obvodoch, ale aj dve právne normy, ktoré vláda navrhla prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o zákony o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ a o verejnom obstarávaní. V programe mimoriadnej schôdze sa možno objaví aj bod týkajúci sa problémov Finančnej správy SR.

Zákon o vojenských obvodoch, podľa ktorého má byť územie vojenských obvodov (VO) v obmedzenom rozsahu dostupné verejnosti celkom bezplatne bez povolenia na vstup, bol schválený vyše 70 hlasmi na uplynulej schôdzi. Prezidentovi SR sa právna norma nepozdáva a odporúča parlamentu, aby ju pri opätovnom prerokúvaní neprijal ako celok. Podľa hlavy štátu zákon nevie zabezpečiť dôslednú ochranu života a zdravia ľudí pri takom rozsahu využívania vojenských obvodov verejnosťou, ako predpokladá novela.

Pokiaľ ide o ďalšie dve právne normy, ich prijatie v zrýchlenom režime odsúhlasila vláda začiatkom februára. Podľa novely zákona o verejnom obstarávaní má byť možné pri obstarávaní v oblasti obrany a bezpečnosti vylúčiť nespoľahlivých uchádzačov. Podmienkou na takéto rozhodnutie však musí byť preukázanie, že nie sú natoľko spoľahliví, aby sa vylúčili riziká spojené s ochranou bezpečnostných záujmov SR.

Ku skrátenému konaniu v prípade novely zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ pristúpila vláda preto, že Slovensko vzhľadom na blížiaci sa koniec programového obdobia 2007-2013 čelí reálnemu riziku nevyčerpania alokovaných finančných prostriedkov z eurofondov. Podľa vlády preto treba čo najskôr prijať opatrenia na národnej úrovni, ktoré by urýchleným spôsobom zvýšili efektívnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ.

Smer-SD chce okrem týchto bodov riešiť aj problémy na Finančnej správe SR. Šéf sociálnych demokratov Robert Fico by chcel, aby vláda okamžite predložila parlamentu v skrátenom konaní novelizáciu daňového poriadku. "Pokiaľ by sme takýto súhlas získali od ostatných politických strán, zajtra by mohol príslušný výbor pre rozpočet predložiť návrh uznesenia a tento bod programu by mohol byť zaradený pri schvaľovaní programu schôdze," povedal Fico.
 

Vyberte región